Rosor och deras betydelse

Blomsterspråket

Man pratar ofta om rosors betyder i samband med blomsterspråk och blommors mening. Vilken betydelse blommor och dess färger har stor stor betydelse för många. Generellt så gillar människor symbolik och metaforiken som finns i samband med blomster. Vi ska prata om några utvalda exempel från blommornas mening och vad färgerna betyder. Tänk dock på att det finns många olika variationer på detta ämne och vad saker & ting faktiskt betyder.

Interflora

⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5

Se aktuella erbjudanden och kampanjer hos en av Sveriges största aktörer på blombud

Antal rosor och vad dem betyder

Många pratar om att antalet blommor har en viss typ av mening, 10st röda rosor som exempel har många olika översättningar som till exempel ”Vill du gifta dig med mig”, ”Du är vacker”, ”10 års jubileum” och listan fortsätter. Men generellt så kan man få en ganska klarbild av vad antalen betyder och hur man bör tolka dessa.

lista på antal rosor och deras betydelse:

lista på antal rosor och dess blomsterspråk:
 • 1 ros betyder du är fin
 • 2 rosor betyder Jag gillar dig
 • 3 rosor betyder vill du bli min?
 • 4 rosor betyder tack för allt
 • 5 rosor betyder Min kärlek är stor
 • 6 rosor betyder vill du starta familj?
 • 7 rosor betyder ett års firande
 • 8 rosor betyder jag är din och vill alltid vara med dig
 • 9 rosor betyder vill du flytta in?
 • 10 rosor betyder 10 år som gifta
Blommor och deras färgers blomsterspråk

Rosor och deras färgers blomsterspråk

Färgen på blomman har också en symbolik som det talas frekvent om. Det är också mycket anknutet till vilken sort av blomma man pratar om. Ofta kring dessa symboliska liknelser så pratar man om rosor och därför ska vi lista rosors färg och deras mening. Dessa går att implementera på alla typer av blommor.

Lista på rosors färger och vad de betyder:

 • Vit ros – Renlighet
 • Svart ros – Beklagar sorgen
 • Rosa ros – Du är en frisk fläkt
 • Röd ros – Romantik
 • Lila ros – Du är djup & intressant
 • Blå ros – Sommarkänslor
 • Turkos ros – Exklusivt
 • Gul ros – Vårkänslor

Röda rosor

Den klassiska röda rosen som symboliserar kärleken. Den röda rosen är den vanligaste i rosen som säljs med blombud. Ofta när man vill ge bort något som visar och representerar en stor omtanke och kärlek så tänker man på röda rosor. Utmärkt för romantik

Röda rosor

Vita rosor

Härligt vita rosor som symboliserar renlighet och oskuld. Vanligtvis ger man bort vita rosor när man vill visa omtanke på ett ödmjukt sett!

Vita rosor

Rosa rosor

Rosa rosor visar en lite spralligare som symboliserar vänskap och tacksamhet. Ofta ger man bort rosa rosor till vänner & när man vill skicka ett lyckligt budskap

Rosa rosor

Blå rosor

Förtrollande blåa rosor som är symboliserar hemlighetsfullhet & mystiska budskap, skicka dessa om du vill förmedla ett lite mer mystiskt budskap som väcker både känslor och frågor

Blå rosor

Gula rosor

Gula rosor symboliserar lycka och spralliga känslor som utstrålar värme & vänskap. Skicka den här blomman om du vill förmedla värme med en gnutta spralligt somriga känslor.

Gula rosor

Lila rosor

Lila rosor är förtrollande på många sett, genom tiderna så har symboliken för de lila rosorna varit heder & rikedom, men nu för tiden betyder lila rosor en djup kärlek eller att man har djupa tankar om någon.

Lila rosor

Skicka blommor och förmedla ditt budskap med blomsterspråk

Skicka blommor och förmedla ditt budskap med rosor i olika utföranden

Att skicka blommor med hjälp av rosor är ett utmärkt sätt att förmedla ett budskap med hjälp av symboliken kring blommors färger och dess olika sorter. Människor är byggda på ett sätt som gör att vi uppskattar dessa symboliska saker mer än vad man kan tro. Skicka en blombukett som skriker romantik eller skicka en bukett som visar din omtanke eller skicka en blomma som visar att du är intresserad eller bara skicka en kondoleansblomma för att visa att du finns där.


Vanliga frågor – FAQ


Kan jag förmedla ett visst budskap med antalet av blommor?

Ja, det stämmer! Kolla in vår lista på vad antalen betyder och ha detta i åtanke med budskapet som du vill förmedla. Vill du som exempel förklara din kärlek så rekommenderar vi att skicka fem härligt röda rosor.

Vilken färg bör jag välja för att visa omtanke vid en förlust?

Att förlora någon är aldrig lätt och man vill gärna vara där och stötta. För att förmedla detta rekommenderar vi att skicka en svart ros eller en vit ros som symboliserar renligheten & förlusten men också att du finns där.

Vad bör jag skicka för att fira bröllopsjubileum?

Här rekommenderar vi att skicka tio stycken stora röda rosor som visar att du är ditt äktenskap betyder allt för dig och att det är ni två för alltid.

Är symboliken med rosor viktigt?

Vi vet att människor generellt älskar när det handlingar och föremål har en symbolik bakom sig. Det är inte ett undantag med blommor.