Det här är palettblad

Det här är palettblad

Palettblad är en växt som du hittar i många hem på grund av dess lätta skötsel och hantering. Man får inte glömma deras vackra utseenden heller. Det är många som samlar på palettblad som en hobby och även säljer & köper paletter av olika raritet för deras samlings syfte eller för att göra en vinst på affären.

Ofta när man pratar om palettblommor så pratar man också om sticklingar, att klippa och plantera om en stickling är mycket lätt när det kommer till palettblad. Om man verkligen vill få hälsosamma paletter så är det några faktorer man måste vara noggrann med. Välj en bra jordblandning som både ger ett bra tillskott med näring och ger ett skydd mot ohyra och en hel del andra skötsel rekommendationer som vi kommer gå in djupare i längre ner.

Skötsel av palettblad

Nedan kommer vi berätta om hur man bäst sköter om sina palettblommor och vad man bör tänka på när man planterar, vattnar, väljer jord och placerar sin palett.

Välj rätt jord till palettblad

Det bästa man kan göra är att skapa en jordblandning med blomjord, neem cake, perlite och pimpelsten. Den här jordblandningen är optimal för att dina palettblad ska bli välmående och vackra med djupa färger.

Neem cake

Neem cake

Neem cake är en organisk gödsel som kommer från neem trädet som härstammar från mahognyfamiljen i Indien. Det naturliga gödnings pulvret är ner malda delar från neem trädet. Neem cake ger din växt utmärkt näring samtidigt som den skyddar mot ohyra. Den hjälper även växten absorbera kväve och är långtidsverkande i sin näringsgivande funktion.

Perlite

Perlite är ett naturligt vulkaniskt jordförbättringsmedel som gör jorden mer porös vilket bidrar till lufttillförseln till palettblads växtens rötter.

Pimpsten

Pimpsten är utmärkt dräneringsmaterial till din jordblandning som bidrar till att rötterna frodas inom krukan. Att ha pimpsten i din jordblandning är dock lite överkurs. Detta kan du blanda i jorden på paletterna du verkligen vill ska frodas.

Ge palettbladen rätt näring

Ge palettbladen rätt näring

Om du gör din jordblandning rätt så behöver du inte tillsätta någon näring de första 6 månaderna. Om du har gjort jordblandningen enligt beskrivning så behöver du endast sticka ner en näringspinne i krukan efter 5-6 månader. Det finns också andra alternativ som är mycket näringsberikade som att skaffa en bokashi och vattna dina blommor med näringen från dina matrester.

Bokashi

Bokashi är en japansk kompost metod som man kan använda inom hemmet. Bokashi är en välbeprövad produkt som dina palettblad kommer älska. Man lägger ner sina matrester i den lilla komposten som omvandlar detta till vätskeform som du sedan kan vattna dina blommor med.

Vattna dina blommor efterbehov

När du har många palettblad så vill du helst hamna i en vattnings cykel. Med detta menar jag att du kan vattna alla på en och samma gång så du inte behöver ha stenkoll på när alla behöver vatten. Se till att jorden hålls lätt fuktig men inte för blöt eller torr.

Plantera om palettblad

Palettblad är väldigt tacksamma att plantera om och det kommer du märka. Ibland så växer en palett ur sin kruka väldigt fort och då är det bra att plantera om. Ta ur jorden och paletten ur krukan och försök borsta bort alla överflödig jord utan att skada rötterna, lägg sedan ny jord i en kruka och plantera om palletbladet.

Palettblad och deras frö

Palettblad och deras frö

Många tycker om att köpa frön av palettblad och även ta hand om sina egna frön. När ni ser att paletterna börja utveckla en stam som det växer små blommor på så får ni antingen välja att klippa stammen eller behålla kvar om ni vill behålla fröna.

Vill ni behålla frön så låter ni stammen vara tills den torkat och frön börjar ramla ner. Ett tips är att sätta en liten tratt understammen som kan samla upp alla frön, ett tillklippt kaffefilter är en bra metod.

Klipp bort blomman eller behåll

Om du inte vill ha frön från din palett rekommenderar jag att du klipper bort stammen med blommor direkt då den drar mycket energi från plantan. Om du klipper blomstammen så kommer du få en mycket mer färgrik växt.

Hur tar man en stickling från palettblad

När man klipper en stickling är det några saker man bör tänka på. Vart man klipper, Vad man klipper med och när den är redo för sticklas.

Så här klipper du en stickling

Klipp så du har en stam på minst 7cm på sticklingen så den får bäst möjlighet för överlevnad.

Det här klipper du din stickling med

Klipp gärna med en ren och fin sax eller skär av stammen med ett rakblad. Många föredrar att använda en sax då det anses mycket lättare, men jag rekommenderar ett rakblad då snittet oftast blir bäst.

Rota din palett stickling

Rota din palett stickling

När det kommer till att rota sticklingar så finns det lite olika metoder. Den vanligaste är att man vatten rotar i en liten sticklings vas eller direkt i jorden. Om ni rotar sticklingen i vatten så bör ni ha koll på när rötterna börjar titta fram, när detta sker är det läge att plantera sticklingen för bästa möjliga resultat.

Om ni väljer att jord rota ert palettblad så kommer ni märka att det blir olika typer av rötter mellan vatten rotning och jord rotning, när man rotar i jord så kommer rötterna vara grövre och mer anpassade för jord istället för vatten. Det finns fördelar med både vatten rota och jord rota men långsiktigt så skulle jag säga att jord rota är det bättre alternativet.

Jord rota eller vatten rota, vad är bäst?

Den eviga frågan som alla ställer sig. Man skulle enkelt kunna säga att vatten rota är en liten omväg i rotutvecklingen då växten bildar fel typ av rot och måste sedan adaptera sig och bilda jordrötter. Men att vatten rota är dock det säkrare alternativet då det är lättare att locka fram rötterna.

Vilka sorter finns det?

Det finns väldigt många sorter av palettblad, för många för att kunna lista dem allihopa då det hela tiden dyker upp nya varianter av palettblad som är korsblandningar eller så kallade sportade arter. Nedan så kommer jag lista de absolut vanligaste palettblommorna.

Lista på vanliga palettblad:

China rose

Den absolut mest sedda palettväxten som man ofta kan hitta hos diverseblomsterhandlare.

China rose

Black dragon

Det här palettbladet är populärt på grund av sin finurliga vågiga former och nästan svarta kanter med en röd ton i mitten på bladen.

Black dragon palettblad
Palettblad.com/Linda Forsberg

Watermelon

Denna är populär eftersom bladen ser ut som stora meloner med sina kontrastrika intryck

Watermelon
impecta.se

Gilda

Gilda är en otroligt fint palettblad som imponerar med sina gula toner och häftigt formgivna blad.

Gilda

Black prince

Black prince är ett palettblad som har blivit populärt på grund av sina häftigt svarta blad.

Black prince

Coleus

Palettblad som Coleus är relativt lätta att få tag på! Denna är mycket populär för att den får väldigt starka fina färger som imponerar.

Coleus

Skicka palettblad med posten.

När ni skickar blommor via posten eller ett blombud så är det viktigt att tänka på att palettblad är känsliga mot kyla så undvik helst att skicka dyrare palettblad under vinterhalvåret när det råder minusgrader utomhus. Men om du ska skicka blommor så gör du det bäst med en rabattkod från Interflora eller Euroflorist!


Vanliga frågor – FAQ


Kan man köpa sällsynta palletblad hos florister?

Det är faktiskt ganska sällsynt att hitta de sällsyntare palletbladen hos florister eller plantagen och liknande affärer.

Varför kan ett palettblad kallas för sport?

När ett palettblad kallas för sport så betyder det att blomman har muterats och ser nu ut på ett annat vis med annorlunda färger eller former.

Vart kan man köpa palettblad?

Man kan köpa palettblad på florist handelsplatser som Plantagen, Bauhaus eller hos din lokala florist. Tänk på att palettbladen man hittar på dessa ställen ofta är de vanligaste sorterna.

Vart kan man köpa sällsynta palettblad?

Om man är ute efter de palettbladen som är mer sällsynta så rekommenderar jag att gå med i facebook grupper som köper och säljer palettblad. Du kan även kika på Tradera och liknande auktions sidor.