Växten monstera

Växten monstera

Monstera är en väldigt populär växt som finns i många hem runt om i Sverige, den är mest populär på grund av sitt exotiska utseende då den härstammar från regnskogen. Den är mest igenkännbar från sina stora flikiga kronblad som har en alldeles egen karaktär. Den här blomman kan bli gigantisk men den kan också hålla sig ganska liten, så man kan säga att det finns en typ av monstera som passar i nästan alla hem.

Såhär skickar du en monstera med bud eller som gåva!

Att skicka en monstera istället för snittblommor är enligt oss mycket roligare, du ger bort en otroligt fin planta som kommer sprida glädje och värme i mottagarens hem i många år framöver. Om man skickar en vanlig blombukett så håller denna endast någon vecka men en monstera kommer se fin & vacker ut så länge den får lite kärlek.

Fantastisk gåva att skicka som present om man vill sticka ut lite i mängden. Växtälskare uppskattar verkligen att få en sån här växt med blombud! Glöm också inte att kika om det finns någon tillgänglig rabattkod hos interflora eller euroflorist!

Lista på monsteror som man kan skicka med bud:

Buketten närhet

Monstera deliciosa

Den perfekta presenten att skicka med bud! Ge någon en livskamrat som kan följa med livet ut!
✓ Pris från 295 kr

Buketten glädje

Monstera monkeymask

Skicka en otroligt fin monstera till någon som behöver lite mer grönt i sitt liv eller bara vill sticka ut i mängden!
✓ Pris från 195 kr

Buketten pastellrosor

Monstera mini

Skicka en söt monstera mini till någon, ge bort en grön relation som varar i flera år, mer än bara en blomma utan ett minne!
✓ Pris från 75 kr

Buketten vita liljor

Monstera moderplanta

Skicka en stor och maffig monstera moderplanta som en gåva eller hem till dig! Fantastisk!
✓ Pris från 4 995 kr


Såhär sköter du om din monstera

Med rätt verktyg så får du en hälsosam Monstera!

Placering:

En monstera växt vill gärna stå i ett ljust rum men inte framför direkt solljus, ha noga koll på vart du ställer din monstera växt för att säkerställa att den trivs på den bestämda platsen. Man kan ha koll på ifall bladen blir brända eller lite krispiga, då är det något som inte står rätt till

Tempraturer & ljus:

En monstera kan inte stå där det är för kallt eller för mycket drag. Säkerställ att rummet är minst 19 grader. Vid denna tempuratur så kommer din monstera att frodas och trivas. Sen är det viktigt att Monsteran får tillgång till rätt mäng ljus, att köpa en enkel växtlampa & en timer kan göra underverk för din monstera!

Växtlampa

SunLite växtlampa

Lampan med LED som har utvecklats särskilt för att inducera fotosyntes och klorofyllbildning. Det betyder att växterna inte bara ser vackra ut, utan de känns också fantastiska! Den kommer med ett teleskopstöd som gör att den kan placeras rakt i krukan.
✓ Endast 429 kr


Vatten & näring:

Vatten & näring:

Man behöver inte vattna en monstera ofta utan 1-2 gånger i månaden räcker gott och väl. Det viktiga är att låta jorden torka ut noggrann emellan bevattningarna. Ha hela tiden koll på hur växten mår genom att analyser både luftrötterna och bladen. Luftrötterna letar efter fukt & näring så du kan hjälpa växten på traven genom att rikta ner rötterna mot krukan. Om man vill så kan man också ge Monsteran växtnäring i flytande form eller som tablett eller pinnar, detta behöver du inte göra mer än en gång per månad.

Växtnäring

Formulex växtnäring – Perfekt för Monstera växter

Från planta till skörd ger Formulex en specifik kombination av näringsämnen som din monstera behöver. Gödselmedlet tillverkas med en unik process som förhindrar näringsämnena från att sedimentera och håller dem flytande. Detta säkerställer att du håller en konstant koncentrationsnivå vilket är mycket viktigt för monstera växten.
✓ Endast 125 kr


Regelbunden fuktning av monsteran:

Som jag nämnde tidigare så härstammar monstera från ett varmt & fuktigt klimat och därför är det mycket bra att spruta vatten på bladen några gånger i månaden. Detta kommer få din planta att må mycket bättre. Nedan är några produkter som hjälper dig hålla rätt fuktighet på monstera växten.

Fuktmätare

Fuktmätare SUStee, vit

Fuktmätare SUStee håller reda på när det är dags att vattna din krukväxt. Från Monsteror till hortensior, rosor till örter och till och med suckulenter. För alla typer av växter och jordar är SUStee fuktmätare enkel att använda.
✓ Endast 69 kr

Blomspruta

Blomspruta med tryckpump

Du kan helt enkelt duscha dina växter med denna hållbara 2,2-liters blomspruta utan att behöva fylla på den lika ofta. Du kan smidigt duscha plantorna på ett jämnt och smidigt sätt när du har blåst upp ett tryck i behållaren. Ett måste för blomsterälskaren att ha hemma!
✓ Endast 129 kr

Droppvattnare

Droppvattnare

Ett genialt bevattningssystem som använder gravitation för att ge droppbevattning. Ur miljösynpunkt är detta ett klokt beslut.
Om du verkligen inte vill missa en vattning så kan detta vara ett riktigt bra försäkring på att din monstera alltid får vatten.
✓ Endast 80 kr


Plantera med rätt typ av jord:

Att omplantera en monstera är alltid läskigt, ofta tänker man att något kommer gå fel och växten kanske dör. Men var noggrann när du separerar jord från rötter och se till att använda kvalité jord som är luftig och näringsrik och helst utblandad med kokosfibrer. Man behöver plantera om växten vartannat år så det är ingen bra idé att snåla med en billig jord som inte är optimal för monstera växter.

Blomjord

Fagerhults blomjord – Perfekt blomjord för Monstera växter

Professionell blomjord skapades för att tillgodose behoven hos odlingsföretag såväl som de krav som ställs på jordar i täckta offentliga utrymmen. Här används en kombination av ljus och mörk torv för att uppnå detta, samt finkrossad och siktad torv för att förhindra att jorden kollapsade för mycket i plantorna med tiden.
✓ Endast 79 kr

Kokosfiber

Kokosfiber i block, 1 kg

Kokos som är fibrös och av hög kvalitet. Använd kokos som är ett utmärkt och ekologiskt vänligt odlings verktyg som rötterna älskar. Kokosfibrer utmärker sig både när det gäller att hålla och dränera vatten, vilket gör det enkelt att lyckas.
Kokosnöt är biologiskt nedbrytbar och kan användas i rabatter, växter eller kompost när den väl har använts.
✓ Endast 55 kr


Monsterans ursprung

Monsterans ursprung

Växten härstammar från regnskogar och trivs därför bättre när den får vara fuktig. Ni har säkert sett bilder på monstera plantor som växt upp mot 10 meters höjder och det är för att när plantan behöver solljus så behövde den klättra sig upp igenom regnskogen för att rycka till sig några solstrålar för sin överlevnad.

Det är alltså en form av klätterväxt när den behöver vara det. Den klarar även av högre vindar eftersom bladen är utformade på sitt speciella sätt. Anledningen till att bladen har så många flikar är för att den ska klara av stort regnfall då regnet bara ska kunna rinna igenom växten och inte samlas upp. Vissa kan ge en monstera som kondoleans blomma vid begravning då man vill ge en växt som håller länge. Läs mer om begravningsblommor här!

Lista på monstera arter:

  • Monstera deliciosa
  • Monstera deliciosa variegata
  • Monstera adansonii
  • Monstera adansonii variegata
  • Monstera obliqua
  • Monstera Monkey mask
  • Spetsmonstera
  • Monstera dubia
  • Monstera acuminata
  • Monstera punctulata

Monstera sticklingar

Att köpa / ta sticklingar från monstera växter är väldigt populärt. Eftersom en monstera är väldigt lättskött så är det en populär växt att ha i hemmet. Sticklingar har sista tiden varit en trend i samband med dessa typer av växter. Det finns också olika sorter eller raser av monstera som är mer eftertraktade som till exempel Monstera variegata som har en vit mutation på bladen. Du kan också beställa hem sticklingar med Blomsterbud via privata aktörer på auktioner & social medier.

Monstera variegata

Variegatan är en mutering från en vanlig monstera växt. Man säger att den är variegerad när bladen har fått vita pigment som ger plantan ett helt annat utseende. Alla monsteror som är variegerade brukar vara mycket dyrare och svårare att få tag på.

Monstera adansonii variegata

Monstera adansonii

Monstera adansonii är en viss ras av arten som är lite mindre än orginalet. Den här blomman är väldigt dekorativ att ha i hyllor eller på vardagsrumsbord på grund av sitt speciella utseende. Precis som Monsteran så är den väldigt lättskött och behöver inte mycket uppmärksamhet.

Monstera adansonii variegata

Denna speciella växt är en riktig dyrgrip då den är väldigt sällsynt. Ofta kan man köpa dessa blommor på auktion för mellan 5 000kr – 50 000kr. Med denna prisbild så förstår ni nog varför den inte säljs i butik. Den är helt enkelt sällsynt.

Monstera deliciosa

Är den klassiska monstera växten som vi alla känner till. Den här plantan kan bli riktigt stor och är mycket dekorativ att ha på offentliga ytor då den kan verkligen ta plats. När den frodas ute i regnskogen så kan ett blad bli över 65cm långt! I Sverige hemma i lägenheterna eller hushållen så blir den sällen mer än 40cm. Den här monsteran är sannerligen en inrednings favorit i modern tid.

Monstera deliciosa variegata

Monstera deliciosa kan bära frukt

Även den här växten är populär när den har muterat och fått vita pigment i blad & stam. Av alla variegerade monsteror så är denna den absolut vanligaste och är därför lättast att få tag på om man är ute efter en variegerad monstera. Oftast så kan man köpa en stickling för 600 – 700 kronor. Tips är att kolla på tradera eller på facebook sticklings forum.

Monstera deliciosa kan bära frukt

Visste du att Monstera deliciosa kan bära frukt? Om man har en bra inomhus temperatur året runt och sköter om sin monstera på ett väldigt bra sett så kan man om man har tur få frukt. Frukten ser ut som en märklig kolv och smakar fantastiskt, smaken är som en blandning mellan annanas & banan.

Tips: Gillar du monstera växter så gillar du säkerligen palletblad också, läs mer om dem här!


Vanliga frågor – FAQ


Hur ofta behöver jag vattna min monstera?

Det går bra att vattna den 1-2 gånger i månaden, se till att jorden torkat ur innan vattning.

Kan alla monsteror bli variegata?

Alla monsteror verkar inte kunna bli variegerade men en stor del av växtarten verkar kunna bli det. Vissa är mer vanliga än andra.

Kan man klippa luftrötterna?

Man bör endast försöka leda ner luftrötterna till krukan som den står i men om man skulle råka bryta av en luftrot så gör det inte så mycket. Den överlever egentligen utan luftrötterna då den får tillräckligt med näring från jorden i krukan.

Finns det risker med att köpa stickling på auktion?

ja, man tar alltid en risk om man köper en stickling via nätet då man inte vet i vilket skick den kommer komma i efter posthantering. Viktigt är att kolla upp recensioner på säljaren och se till att den packas noggrann med tillräcklig vattentillförsel för att klara resan. Ett tips är att inte beställa sticklingar under vintern då det är svårare att överleva för sticklingen under minus grader.