Hoppa till innehåll
Hem » Lila blommor – Populära blomsorter och användning

Lila blommor – Populära blomsorter och användning

Hej och välkommen till Blombudsportalen.se, din ledande källa för rekommendationer av svenska blomsterleverantörer. I denna artikel kommer vi att utforska vanliga lila blommor som du kan hitta både i svenska blomsteraffärer och hos företag som erbjuder blomsterbud.

Lila är en färg som symboliserar lugnhet, respekt och rikedom. Det är ingen överraskning att många människor väljer lila blommor för att uttrycka sina känslor eller ge en födelsedag eller sommarhälsning. Vi har tagit fram en lista över sex vanliga lila blommor inklusive information om deras ursprung och användningsområden.

Efter detta kommer vi att presentera ett antal vilda lila blommor som finns i den svenska faunan. Vi avslutar artikeln med en sammanfattning och svarar på vanliga frågor om lila blommor.

Vi hoppas att du kommer att njuta av läsningen och att vår artikel kommer att hjälpa dig att välja de mest passande blommorna beroende på tillfälle och personlig smak.

Snabbinfo om våra vanliga lila blommor

  • Prärieklockor: En lila blomma med ursprung från Nordamerika som symboliserar tacksamhet och har en livslängd på upp till två veckor.
  • Lövkojor: En populär svensk blomma som även finns i lila, tros ha magiska krafter och används ofta för vårrabatter eller påskdekorationer.
  • Lila nejlikor: En lila version av den traditionella vit/gröna nejlikan som symboliserar förtroende, vänskap och charm.
  • Iris: En elegant lila blomma som är en symbol för mod, vishet och idealiskt val för födelsedagar och för att uttrycka tacksamhet.
  • Gerbera: En vacker lila blomma med ursprung från Sydafrika och ofta används vid invigningsceremonier eller som en hälsning vid tillfrisknande.
  • Vårkrokus: En populär vårblomma som även finns i en lila variant, enligt legenden tros den komma från Zeus tårar och symboliserar hopp.
  • Svensk flora – Vilda lila blommor: Kattfot, Blåeld, Blåklocka, Sippa, Stormhatt, Harsyra och många fler!

Tryck för att välja blommor efter kategori

';

Populära lila blommor i svenska butiker

Prärieklockor

Prärieklockor, eller Campanula lactiflora på latin, är fantastiska lila blommor som växer vilt i Asien och Europa. Blommorna är stora och vackra, och är mest kända för sin ljuslila färg. De är också mycket lättodlade, och trivs i soliga eller halvskuggiga områden med fuktig jord. Prärieklockor är utmärkta blommor att ha både i trädgården och som snittblommor, speciellt om man kombinerar dem med andra färger.

Lövkojor

Lövkojor, eller Matthiola incana på latin, är ljuvliga lila blommor som är mycket populära hos trädgårdsentusiaster världen över. De har en mild och söt doft, och blommar från försommaren till hösten. Lövkojor är också perfekta som snittblommor då de kan hålla sig fräscha i upp till två veckor. Dessa lila blommor trivs bäst i soliga lägen, och är mycket lättodlade.

Lila nejlikor

Lila nejlikor, eller Dianthus caryophyllus på latin, är eleganta lila blommor som är mycket populära vid bröllop och andra festliga tillfällen. Blommornas lila nyanser kan variera från ljuslila till djupare toner. De doftar också fantastiskt, vilket gör dem ännu mer populära som snittblommor och som dekorationer. Lila nejlikor trivs bäst i soliga eller halvskuggiga områden, och kan odlas både i trädgården och i krukor.

Iris

Irisar, eller Iris germanica på latin, är ljuvliga lila blommor som är mycket populära hos trädgårdsentusiaster världen över. De blommar från slutet av våren till mitten av sommaren, och finns i ett stort antal olika lila nyanser. Irisar är också utmärkta blommor för snittning och dekoration, och kan hålla sig fräscha i upp till två veckor. Dessa lila blommor trivs bäst i soliga lägen och i fuktig jord.

Det finns inget vackrare än lila blommor, särskilt när de används för dekorationer eller bara som prydnad i hemmet. Att välja lila blommor för olika tillfällen är alltid ett säkert kort, då de passar till nästan alla tema- och färgscheman.

Blombud

Lila blommor för blomsterbud

Att skicka blommor är ett fantastiskt sätt att visa uppskattning till någon du tycker om. Lila blommor är perfekta för sådana tillfällen eftersom de symboliserar mystik, respekt och beundran. Nedan finns några förslag på lila blommor som är lämpliga för blomsterbud:

Gerbera

Gerbera är en färgglad blomma som passar utmärkt för olika festliga tillfällen, till exempel födelsedagar och bröllop. Dessa blommor är också populära tackvare sina stora blomhuvuden och deras förmåga att hålla sig fräscha länge.

Vårkrokus

En annan lila blomma som lämpar sig väl för blomsterbud är vårkrokusen. De är vackra, små blommor som symboliserar hopp och början på nya kapitel. Förutom att de är en fröjd för ögat kan de också påminna mottagaren om livets positiva sidor, trots dess utmaningar.

Våra toppval för blomsterbud

Avslutningsvis vill vi rekommendera två lila blommor som alltid uppskattas av mottagarna:

Lavendel – denna luktande planta har länge varit använd inom aromaterapi tack vare dess beroligande effekt. Blommorna är vackra och sprider en ljuvlig doft.

Vinterärt – den lila färgen på vinterärts blommor symboliserar spirituell kärlek och de passar särskilt väl för att uttrycka din uppskattning till någon som du verkligen uppskattar.

Blombud

Lila blommor och dess användning

Lila blommor är vackra och mångsidiga. De kan användas för att skapa olika arrangemang och ge en touch av elegans till vilket rum eller fest som helst. Här följer några exempel på vanliga lila blommor och hur de kan användas.

Olika info om lila blommor

Freesia är en lila blomma med en frisk doft. Den är mycket populär som bukettblomma och kan användas för att dekorera bågar eller pelare. Rosor är en annan lila blomma som ofta används i arrangemang och symboliserar kärlek och passion. Små lila luktärtor är också ett vanligt val eftersom de sprider en härlig doft.

Bilder på olika lila blommor

En annan mycket uppskattad lila blomma är lavendel, en kryddväxt med mjuka lila blommor. Lavendel kan användas som en dekorativ blombusk eller plockas och torkas för att användas senare som doftande påsar. Krokus är en lila blomma som blommar på våren, en symbol för upplösning och frihet till våren.

Svensk flora – Vilda lila blommor

Den svenska faunan är rik på vilda lila blommor som midsommarstång, purpurfärgad brunrot, gullregn och blåklint. Dessa vilda lila blommor är inte bara vackra utan har också medicinska egenskaper. Gullregn till exempel används i naturläkemedel för att lindra hosta och andra sjukdomar.

Sammanfattning

Lila blommor är fantastiska att använda både inomhus och utomhus. De är vackra, mångsidiga och doftar underbart. I denna artikel har vi presenterat sex vanliga lila blommor, deras användningsområden samt några av de vilda lila blommor som finns i den svenska faunan.

Vanliga frågor – FAQ

Vilka blommor passar bäst tillsammans med lila blommor?

Röda rosor, vita liljor eller gula freesia passar mycket bra tillsammans med lila blommor.

Kan man ha lila blommor i en brudbukett?

Absolut! Lila blommor är en populär och vacker valmöjlighet som ger en exklusiv känsla till i brudbuketten.

Vad är den symboliska betydelsen av lila blommor?

Lila blommor symboliserar ofta mystik och elegans, men de kan också representera kärlek och passion. Vilken betydelse en lila blomma har beror på blomman och sammanhanget där den används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *