Plantera äppelträd & skötsel av äppelträd

Plantera äppelträd & skötsel av äppelträd

Har du en trädgård kan det vara roligt att också plantera något ätbart där. Äppelträd är både vackra att se på och lätta att få att trivas. Trivs ditt äppelträd kommer du dessutom att få härliga äpplen till dig och din familj.

Köpa äppelträd

Innan det är dags att köpa äppelträd bör du läsa på en del. Olika sorter trivs på olika platser. Du bör också tänka igenom vilka äpplen du tycker är godast. När det kommer till blombud så är det inte möjligt att beställa äppelträd dock.

Populära äppelträd att plantera i Sverige:

  • Sävstaholm – Riktigt saftiga röda äpplen
  • Rödluvan – Går att odla i kylare klimat
  • Aroma – Smakrika äpplen & vackra
  • Katja – Riktigt goda äpplen som funnits länge
  • Silva – Gröna härliga äpplen med en distinkt smak som imponerar

Plantera äppelträd

Vill du att trädet skall trivas och bära mycket frukt är planteringen viktig. Trädet bör planteras i en solig och vindskyddad del av trädgården, det måste också finnas gott om plats för trädet att växa. Du får du inte vara lat när du planterar äppelträd, du måste gräva en rejäl grop för att rötterna skall få plats att utvecklas. Placera äppelträdet i en hink med vatten medan du gräver så de blir ordentligt uppblötta. Gropen bör vara 80 cm i diameter och lika djup. Placera det unga trädet i gropen och återfyll med jord. Du kan använda jorden du grävde upp blandad med ny planteringsjord. Stötta trädet med en käpp tills rötterna fått ordentligt fäste.

Skötsel av äppelträd

Skötsel av äppelträd

Ett äppelträd behöver inte mycket skötsel när det väl etablerat sig och slagit rot ordentligt. Om du vill få maximalt med frukt kan du dock behöva klippa och beskära ditt äppelträd. Är du osäker på hur du gör kan du ta internet till hjälp. Använd sökorden beskära äppelträd och klippa äppelträd och du kommer att hitta artiklar och filmsnuttar om hur du bör gå till väga. Har du bara plats för ett äppelträd kan du ändå få olika sorters äpplen och en lång skördetid om du ympar ditt äppelträd. Att ympa äppelträd innebär att du får en gren från ett annat äppelträd att växa på ditt träd. Du hittar mer om detta online. Att ympa äppelträd hjälper också till med pollineringen och du kommer att få mer frukt.

Beskära äppelträd

Beskära äppelträden är en viktig del i att få välmående och fruktgivande träd. Man rekommenderar att beskära äppelträden ungefär 1 gång per år, speciellt när trädet är fullvuxet. Se alltid till att klippa grenar som dött och krongrenar som sticker rakt upp i luften. Man behöver inte vara jätte noga när man klipper bara man klipper regelbunden varje år så ser man tydligt vilka grenar som behöver beskäras.


Vanliga frågor – FAQ


Kan vem som helst plantera äppelträd?

Absolut, var noga med att plantera det på en solig plats på din tomt så kommer det växa och ge dig goda fina äpplen.

Vilken tid på året bör man plantera äppelträd?

Man kan börja plantera äppelträd precis efter kölden har lagt sig. Men det är mer optimalt att plantera under hösten när det är lite varmare i backen. Värmen kommer hjälpa dig då du slipper sköta om trädet lika mycket som om du skulle plantera under våren.

Kan man plantera äppelträd bredvid varandra?

Absolut kan man det, tänk bara på att hålla minst 4 meters avstånd mellan träden.

Hur ofta behöver man beskära ett äppelträd?

Det är optimalt att ge trädet en liten genomgång en gång per år. När ni ympar äppelträd så behöver man inte vara så noga, en bra regel är att endast klippa bort grenar som dött och grenar som växer rakt upp!